Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land torsdag 12.12.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det finnes svake lag i snødekket som kan utløses av skiløpere og skutere der snødekket er tynt. Skred kan fjernutløses. Fokksnøen kan også gi skred.

Skredfarevurdering

Sterk vind i kombinasjon med snøbyger vil bygge opp ferske fokksnøflak i leområder mot vest. Størst utbredelse i sørlige og østlige deler av regionen. Skred kan løses ut av en person.
Det er vedvarende svake lag i snødekket som kan påvirkes av en person og løse ut skred. Spesielt der snødekket er tynt og mykt. Skred kan også fjernutløses. Kaldt vær bidrar til videre utvikling av kantkornlag og at stabilisering av fokksnøen tar lengre tid.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 11. desember 2019

Kraftig vind har påvirket snødekket og dannet panserharde fokksnøflak. Snøen er ujevnt fordelt. Det er avblåste fjellsider i de store dalene og fokksnø i leområder. Det ligger mest snø i vestvendt terreng. Nede i snøpakken finnes vedvarende svake lag. Rundt Longyearbyen er det forholdsvis lite snø.

Selv om snødekket generelt er tynt, er det flere svake lag høyt i snødekket.
Under fokksnøen er det observasjoner på kantkorn rundt skarelag. Ved bakken er det et vedvarende svakt lag av begerkrystaller.

Mandag ble det fjernutløst str.3 skred av en person på Trollsteinen. Det er også observasjoner på noen flere skred som har gått. Det er også hørt drønn flere steder.

Fjellvær

Onsdag 11. desember 2019

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra øst, endring til sterk kuling fra øst om ettermiddagen. -25 °C til -17 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Torsdag 12. desember 2019

8 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra øst. -25 °C til -16 °C på 700 moh. Skyet. Mest snø i østlige områder. I perioder midt på dagen opp i liten storm.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS